Zdrave navike “fit” triatlonaca

 

 

 

Ako imate stalnih problema sa idealnom težinom(sastavom tijela) za vrijeme sezone natjecanja probajte se držati sljedećih navika:

 

 

 

 

 

 

  • Pratiti signale prehrane:  Ako želite zadržati fit tijelo cijelu sezonu morate slušati svoje tijelo na način da jedete na vrijeme. To znači da ne smijete osjetiti veliku glad nego imati puno manjih obroka. Druga stvar je da se ne smije pretrpavati nego jesti umjereno i polako. Ako se jako brzo jede mozak ne dobiva informaciju da ste siti i tako dolazi do pretrpavanja. Zašto je “pretrpavanje” loše(a poznato je da to triatlonci rade)? Kod pretrpavanja  dolazi do prevelike količine hrane u želucu u odnosu na količinu želučanih sokova koji se luče sa stjenke želuca i tako sprječava  razgradnju čak 30-40% te hrane. Zadnja stvar koja je bitna i pokazala se jako traumatična je prestanak jedenja čim se osjeti sitost. U većini slučaja to može biti problem jer jako djeluje na psihu sportaša i konstantnim ponavljanjem može samo štetiti. Jesti treba prema osjećaju i to ne “prejedati” kao i uskraćivati. Treba biti umjeren u svemu.

 

  • Sjedi i jedi: Svaki triatlonac koji trenira više puta dnevno ima nagon jesti s nogu. Nađite vremena sjesti i pojesti obrok neometano i u potpunosti uživati u obroku. Zašto je to bitno? Bitno je jer ćeš jedino tako biti precizno svjestan što(i koliko) si unio u svoje tijelo.

 

  • Nemoj zanemarivati broj potrošenih kalorija: Mnogi sportaši unesu puno više kalorija nakon težeg treninga jer misle da moraju unijeti ogromnu količinu nakon takvog treninga. Probaj kalkulirati unos kalorija barem približno potrošenoj količini kalorija.

 

  • Budi organiziran: Prilikom kupnje namjernica razmišljaj o kriznim potrebama brze prehrane. Tipa što ćeš jesti između treninga i u trenutcima kada se ne stigne pripremiti kompletni obrok. Organiziraj prehranu za dan unaprijed, tako ćeš izbjeći sve nepotrebne stvari koje biste unijeli u sebe.

 

  • Jedi (zdrave) masti: Masti su neizostavni dio prehrane jer su esencijalne za optimalno zdravlje, funkcioniranje organizma i energiju za rad. Trebalo bi jesti masnu hranu iz sljedećih namjernica: riblja mast(losos),  kikiriki, maslinovo i kokosovo ulje..

 

  • Obrati pažnju na svoje potrebe: Ono što treba vašem tijelu nije ono što treba vašem partneru, vašem treneru ili vašem prijatelju. Zato nemojte uspoređivati vaš tanjur s njihovim. Svaki organizam ima svoje potrebe i tako ga tretirajte.

 

  • Spavajte dovoljno: Potrošnja kalorija je povećana kada je sportaš umoran. Zato je bitno odspavati cijelu noć kako biste se vratili na pravi put.

 

  • Ne izbjegavati obroke kako bi izgubili težinu: Veliki problem je što sportaši ne shvaćaju zašto ne bi smjeli izbjegavati obroke, jer izbjegavanjem obroka uspiju spustiti pokoji broj na vagi. Sada ćemo vam to pojasniti. Sama težina je nebitna. Bitan je sastav tijela odnosno omjer masti(fat%) i mišića(muscle%). Preskakanjem obroka opasti ćete u mišićnoj masi jer će mišić iskoristiti svoju fantastičnu sposobnost, a ta je da u trenutcima kada se izgladnjujete pojede sam sebe. Da bi to spriječili morate imati minimalno 5 obroka na dan, a kod triatlonaca je taj broj i veći (bez obroka tokom treninga). Izgladnjivanjem se povisuje kortizol (hormon stressa) koji će vam cijeli proces još više otežati. Glavno pravilo je polako i sigurno.

 

  • Unosite dovoljno proteina: Bjelančevine/proteini pospješuju osjećaj sitosti i održavaju mišićnu masu makar došlo do opadanja težine.

 

  • Voda: Voda je najvažniji element u organizmu za prijenos svih hranjivih tvari u organizmu. Triatloncima je iznimna bitna jer je krv zapravo voda bogata svim proteinima, eritrocitima itd. Eritrociti su ti koji prenose kisik do stanica. Premda je ovo aerobni sport ostalo izračunajte sami 🙂