Kvaliteta sunčanih naočala?

Koje su bitne činjenice, i razlozi nošenja kvalitetnih naočala tokom ljetnih/zimskih perioda?

 

Nošenje naočala služe zaštiti od prašine, kamenčića i insekata kao i kod mokre ceste na utrkama/treninzima (prilikom okretanja kotača kod vožnje u zavjetrini) koji pri bržem kretanju mogu uletjeti u njega i onemogućiti normalne reakcije potrebne u vožnji. Druga glavna primjena je zaštita od UV zračenja.

Mislite da se tokom zimskih perioda ne trebaju nositi naočale?

Nemojte se prevariti, tokom zimskih perioda zračenja su čak i veća jer se sunce zimi nalazi u nižem položaju na nebu u odnosu na položaj tijekom ljeta. To može uzrokovati još veću izloženost štetnim UV zrakama u odnosu na ljetne periode, posebice ako vani provodite mnogo vremena. Zbog reflektivne prirode snijega, prema nekim procjenama čak do 85% sunčevih UV zraka biva reflektirano od njegove površine. Ljetnim periodima za razliku od zime većinu vremena provodimo vani (odlazak na dugački bicikl od 2-4h + trčanja od 1-2h).    Svo to vrijeme izloženi smo jakim UV zrakama (ultraljubičastim zrakama) koje djeluju na kožu i oči. UVA zračenje djeluje na degeneraciju žute pjege, a UVB zračenje predstavlja najveću opasnost za zdravlje čovjeka te može uzrokovati najveću štetu vašim očima. Konstantno izlaganje UVB-zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje, vrstu upale rožnice koja se naziva fotokeratitis. Obično prozorsko staklo je 90 % prozirno za UVA zrake što znači da nošenjem naočala koje nemaju 100% UV zaštitu štete našem tijelu.

 

Kako odabrati naočale?

Ako na naočalama naiđete na izraz “polarizirane”, to znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, poput odbljeska sunca od površine vode. Takve naočale ne moraju ujedno i štititi od UV zračenja.

Kvalitetne sunčane naočale zaštitit će oči od gore navedenih štetnih utjecaja. Pri odabiru sunčanih naočala nije važna boja stakla ili plastike koja se izabere, već kvaliteta materijala. Ne preporuča se kupnja nekvalitetne plastike sa štandova, jer iskrivljuje sliku, zamara oči i u pravilu nema 100% UV zaštitu.  Nagib naočala također je važan posebno kod onih koji su izuzetno osjetljivi na svjetlo. Lagano zakrivljene sunčane naočale smanjuju mogućnost refleksije sunčanih zraka u oko. Šarene boje modernih naočala potpuno su u redu ukoliko je UV zaštita 100%.

Par brendova koje preporučujemo a iz priloženog možete vidjeti da većina najboljih hrvatskih triatlonaca koristi upravo te brendove.

Uvex – naočale koje koristi cijeli Team Zrinski Novatec od sportaša do trenera. Bez dvojbe naočale s kojima ne možete pogriješiti.

Demon – brend koji se probija i pokazao se kao pun pogodak. Više pogledajte ovdje

 (cijeli team Zrinski Novatec koristi ove brendove)