Kratki savjeti za brzu tranziciju

U ovom ćemo članku navesti 5. bitnih stvari za bržu tranziciju:

  1. Jednostavnost
  2. Organiziranost
  3. Preglednost
  4. Uvježbavanje
  5. Riješite se čarapi

1. Jednostavnost

Ponesi sa sobom samo stvari koje ti stvarno trebaju. Neki od tih predmeta su: neopren, plivačke naočale, sunčane naočale, kaciga, plivačka kapa, bicikl, biciklističke cipele, kapa, tenisice za trčanje, natjecateljski broj, gelovi i bidon (boca s vodom koja ide na biciklu) s tekućinom. Čini se kao puno opreme ali većina te opreme ide skupa. Na primjer, biciklističke cipele nalaze se pričvršćene na biciklu, kao i gelovi i bidoni, natjecateljski broj na volanu. Izbjegavajte uzimati veliku količinu stvari sa sobom. U tranziciji treba imati samo ono nužno i potrebno.

2. Organiziranost

Velike su šanse imati problema kod postavljanja tranzicije prije utrke ako nemate svoju rutinu i ako ju niste izvježbali. Čini se bezazleno ali to uistinu nije. Prije početka trke pun si emocija i može se reći da mozak  radi punom parom. Većina ljudi trenira i po 2 puta dnevno kako bi skinuli onih par sekundi na plivačkom/biciklističkom/trkačkom dijelu pa zanemare tranziciju. Zar nije lakše skinuti 10-15 sekundi na tranziciji nego na plivanju? Kako ćete to postignuti? Morate se organizirati na način da postavite tranziciju baš onako kako vama najviše paše. Da, tranziciju ne postavljaju svi isto jer svako ima drugačiji redosljed stavljanja opreme na sebe. Evo preporuke: sve stvari vezane za biciklistički dio držite na biciklu a sve stvari za trkački dio držite na tlu odmah pokraj bicikla. Nakon izlaska iz vode sve šta trebate je preuzeti bicikl sa svim stvarima na njemu(kaciga prije bicikla) a nakon bicikla pokupiti sve stvari s poda i tako znate da ništa niste zaboravili.

3. Preglednost

Jedan od najvažnijih ušteda vremena je dobra preglednost i brza prepoznatljivost vaše lokacije unutar tranzicije. Ne poštujete ovo i ode prva grupa ili željena grupa na biciklu. Ako ne možete zapamtiti di se nalazi bicikl probajte se orijentirati po nekom velikom nepomičnom predmetu u blizini tipa stablo itd.

4. Uvježbavanje

Želite da vaša tranzicija bude brza i učinkovita? Vježbajte ju. Za početak naći najbolji način za izvedbu tranzicije koji upravo vama odgovara. Nakon što pronađete najbolji način za izvedbu vježbajte u dijelovima. Vježbajte dolazak u T1 pa poslije T2. Pronađite svoje mane i njih usavršite. Što više ponavljate biti ćete bolji a time i sigurniji. Tokom vježbanja eksperimentirajte različiti redosljed i različite stvari dok ne nađete idealnu tranziciju baš za vas. Obratite pozornost na pravila.

5.  Riješite se čarapi

Za ovo treba privikavanja i ne odgovara svima. Biciklistički dio i trkački bez čarapa omogućiti će vam uštedu mnogo vremena u tranziciji. Kao što i mislite dobivanje žuljeva su itekako mogući kod prvih par pokušaja i ovise o sljedećim stvarima: mekoća tenisice, tip kože na stopalu. Kako bi spriječili ovo koristite baby pudere ili vazelin. Nemojte pokušavati ovo par dana prije utrke jer bi mogli dobiti žuljeve i tako onemogućiti zadnje pripremne treninge prije utrke koji mogu biti jako bolni.

 Pogledajte primjere tranzicije naših članova

Primjeri tranzicije na treningu i natjecanju