Prvi simptomi dehidracije počinju kada nivo vode u organizmu padne za samo 2% od normalne vrijednosti.

Što je dehidracija

  • Dehidracija je, najjednostavnije – nedostatak vode u organizmu.

Simptomi dehidracije

  • Glavobolja, grčevi u mišićima, posebno nogama, suženje vidnog polja, pad krvnog pritiska, vrtoglavica i nesvestica.

U težim stanjima dolazi do: buncanja, dezorijentacije, nesvijesti, otečenog jezika, kome.

Što učiniti

  • Prestanite sa trčanjem, pronađite neko prijatno mjesto i popite dosta tekućine. Naravno, poanta je spriječiti dehidraciju prije nego što se ona dogodi. Potrebe za tkućinom variraju od osobe do osobe. Ako izbacujete velike količine urina (svijetlo žute boje) najmanje 6 puta dnevno to je siguran znak da uzimate dovoljno tekućine.

Koliko tekućine je dovoljno?

  • Da bi ste odredili koliko vam je potrebno tekućine tokom trke, potrebno je da znate vaš sweat rate (količina tekućine koju gubite, kroz znoj, tijekom treninga u toku jednoga sata), koji može da varira između 1 i 6 litara po satu. Da bi ste odredili vaš sweat rate potrebno je da izmjerite svoju kilažu prije treninga, zatim odmah nakon istog. Gubitak jednog kilograma težine jednak je gubitku jedne litre vode. Izračunajte vaš sweat rate i uz pomoću toga odredite koliko vam je tekućine potrebno tijekom treninga ili utrke.

Primjer

Ako za trajanje treninga od 2 sata izgubite 2 kg, to znači da ste izgubili oko 1 litru tekućine kroz znoj za vrijeme svakog sata treninga te je vaš sweat rate =1.

Znači da je potrebno unošenje 1 litru tekućine u toku svakog sata treninga, nikako odjednom. Najbolje bi bilo da unosite 0.25l tečnosti na svakih 15 minuta treninga.

Napomena: Opadanje vode u organizmu od samo 2% negativno će se odraziti na vaš performans.