Živi Zdravo – Jedi Zdravo

Danas svi teže zdravom načinu života iako im to i ne uspijeva uz ubrzani način današnjega svijeta. Uvjeti u kojima ljudi rade iziskuju jako malo kretanja i pretežno je to toliko smanjeno da se čak i cijeli dan sjedi. Uz sve to tu je i Stres koji ljude progoni čitavi dan, od trenutka kad se probude pa do kraja radnog vremena ili studija.

Svaki dan čovjek mora jesti i unositi tekućine(vode) kako bi mogao funkcionirati, kretati se i imati energije. Bez Hrane, vode i dovoljno kretanja ljudima opada imunitet koji dovodi do pojave raznih loših stanja organizma od kojeg je tu stres, slabost, glavobolja, ukočenost, bolovi u nogama ma cijela atrofija mišića a da i ne spominjemo Bolesti.

Što vam mi možemo preporučiti?

  • Prva i glavna stvar je da barem 30 minuta dnevno provodite Aktivno! Hodajte-Trčite-Vozite bicikl.
  • Uravnotežite svoju prehranu. Jedite zdravo, kvalitetno ali pripazite na unos hrane u organizam.
  • I ona zadnja ali Jako bitna je da unosite puno tekućine i to Vode.

Što se tiče prehrane sada ćemo vam ukratko objasniti osnovne stvari:

Energija – Ugljikohidrati

Evo odmah da vam pojasnim gore navedeni naslov, nismo bez razloga povezali ugljikohidrate i energiju. Ugljikohidrati su ti koji nam daju energiju za funkcioniranje kroz cijeli dan. Sav višak te energije(ugljikohidrata) koje unesete negdje se moraju pohraniti, nešto ide u mišiće i jetru koja su primarna skladišta a vjerovatno znate i sami gdje ide onaj ostatak, da u masno tkivo. Masno tkivo je ništa drugo nego višak energije koji smo unijeli u tijelo a nije se iskoristio za mišićni rad. Kako bi to spriječili morate pripaziti na unos i vrstu hrane a što vam mi još preporučamo je ubaciti bilo kakvo kretanje kroz dan. Preporuča se 70% unosa za doručak i ručak a samo 30% za večeru.

Izgradnja – Proteini 

Proteini su ti koji grade naša tkiva odnosno kožu, mišiće sve stanice, mozak…Ali isto sav višak Proteina koji unesete neće izgraditi novu vikendicu na moru nego će se isto pohraniti u masno tkivo. Oni se preporučaju unositi kao zadnji obrok u danu pošto su ti koji će preko noći tijelo regenerirati i izgraditi za novi dan.

Voda – Eliksir Života

Probajte uzeti biljku staviti u loše uvijete u kakvima se i vi nalazite cijeli dan i ne dati joj ni kapljicu vode nego je zalite coca-colom ili nekim drugim sokom pa čekajte i vidite učinak. Vjerovatno ne trebamo ni spominjati što će se dogoditi, e pa isto tako reagira i vaše tijelo iako to vi odmah ne vidite jer ljudsko tijelo ima jako dobru sposobnost skrivati nedostatak vode. A sigurno ne znate zašto? Zato jer je naše tijelo 3/4 sastavljeno od vode. Krv, mišići, tkiva, stanice, koža itd. Ono što vaš organizam radi jest crpi vodu iz samog sebe kako bi nadoknadio vodu tamo gdje mu trenutno treba. Zamislite kako u mjehuru imate onu prljavu vodu koja se sprema izbaciti preko mokračnog sustava a vi cijeli dan ne pijete čistu vodu, znate šta se dogodi? Pa samo zamislite kao da uzmete jednu šalicu te vode iz mjehura i popijete ponovo. Nadam se da ne moram više objašnjavati o unosu vode u tijelo?

Šta vam mi možemo preporučiti:

1. Počnite se baviti nekom vrstom aktivnosti, pogledajte naše Programe kluba.

2. Naučite nešto o prehrani uz stručne savjete naših voditelja.

 

Napravite nešto za sebe!