Daria Pletikapa, Tongyeong, South Korea

 

Danas je Južno Korejskom gradu Tyongyeong održana pretposljednja utrka Svijetskog kupa u ove godine. U gotovo idealnim vremenskim uvjetima utrka za žene je startala u 8 h ujutro, dok je muška bila na rasporedu u 11 h. Temperatura mora iznosila je 21 C, što znači da neoprenska odijela nisu bila dozvoljena.

Plivačka dionica se plivala u 2 kruga od 750 m. Jasno je bilo i prije starta utrke da će osim plivanja, bitnu ulogu igrati biciklistički segment, koji se protezao na izrazito zathijevnoj stazi sa sa 2 uspona od 13% i 15%. Biciklistički segement je bio podijeljen u 5 krugova od 8 km. Već nakon plivanja su se izdvojile 2 natjecateljice, Novozelandska olimpijka Nicky Samuels i Koreanka Jang. Iza njih je 9 natjecateljica formiralo najveću skupinu u utrci, a među kojima je bila i naša Daria Pletikapa, koja je isplivala odlična 6. Nakon odlično odrađene traznicije Daria kreće na biciklistički dio najtecanja kao 4. Iza Dariine grupe, natjecateljice su formirale još 2 manje skupine. Nakon vrlo zahtijevnog biciklističkog dijela natjecanja bilo je jasno da će se stečena prednost na biciklu teško ispustiti na trčanju. Na trčanje prve kreću Samuels i Jang, a 1:45 iza Dariina skupina od 9 natjecateljica kreće sa 3 minute ispred prvih pratiteljica.

Na kraju je zasluženo pobjedu odnijela Novozelanđanka Samuels, inače prošlogodišnja pobjednica Svjetskog kupa u Mooloolabi, koja je praktički od starta vodila utrku, dok se oštra borba vodila za 2. i 3. Mjesto vodila između Poljske olimpijke Czesnik i Japanke Sato, pobjdnice triatlona na Igrama mladih u Singaporeu. Na kraju je Czesnik uzela srebro, dok se mlada Sato zadovoljila bročanom medaljom. Daria je nakon odličnog plivačkog i biciklističkog segmenta na kojem je ona sa još 2 natjecateljice diktirala tempo skupine, dobro odradila i trkački dio natjecanja i zadržala do kraja 11.poziciju, s koje je krenula u tračku dionicu.

11. Mjesto predstavlja najbolji plasman Hrvatskih natjecateljica na natjecanjima najvišeg ranga u triatlonu, koje je do sada držala Sara Vilić sa osvojenim 13. Mjestom na Svjetskom kupu u Banjoles u Španjolskoj ove godine.

 

Bravo Daria 🙂