Triatlon savjeti

Svi koji se ozbiljnije žele baviti triatlonom moraju se držati određenih pravila koja će ih dovesti do određenog cilja.

Dajemo sljedeće savjete koji vam tu mogu pomoći.

 

1. Bitno je imati jasan cilj

Cilj mora biti realan. Na putu do njega važno je postavljati si manje ciljeve jer će njihovo ostvarivanje pomoći održavanju i povećanju motivacije.

2. Što stoji između tebe i postizanja cilja?

Svaki cilj zahtjeva određeno vrijeme da bi ga postigli. Uvijek moramo imati na umu da odrađivanje treninga mora biti usklađeno sa poslovnim i obiteljskim obavezama, kao i sa vremenom koje posvećujemo drugim hobijima i zanimacijama.

Jedno je završiti utrku, a nešto sasvim drugo postići željeni rezultat. Trener ili iskusni natjecatelj može biti od velike pomoći kad razmišljamo o tome stignemo li se uopće (kvalitetno) pripremiti za neku utrku.

Razinu tehnike plivanja, trčanja ili vožnje bicikla moramo također uzeti u obzir.

3. Bez planiranja nema ni ostvarivanja ciljeva

Voditi računa o svojim treninzima znači uvrstiti vrijeme za trening u svoj mjesečni, tjedni i dnevni planer. Tako ćemo u svakom trenutku znati koliko je toga iza nas i što nas tek očekuje.  Jasno i precizno planiranje treninga srce je svakog sporta, pa tako i triatlona. Upravo zbog njegove složenosti, važno je izbalansirano trenirati sve tri discipline i redovito pratiti vlastiti napredak.

4. Na putu do cilja testiramo svoj napredak

Testiranja i mjerenja uvijek su prisutna na treninzima, a pravi su pokazatelj naše trenutne forme i rezultati postignuti na takozvanim ”trening-utrkama”.

5.  Mentalna priprema

Tijelo, um i duh povezani su na mnoge načine, a neki od njih posebno dolaze do izražaja u natjecateljskom sportu.  Uz motivaciju,  mentalnu izdržljivost i volju, za dobar je rezultat potrebno biti oslobođen stresa.  Svakodnevno odgovaranje na životne izazove na svim poljima stvara određenu napetost, a da bismo se je riješili ne smijemo zaboraviti uživati u onome što radimo.

6. Važnost tehnike

Kada svoje tijelo tjeramo prema naprijed obično prvo razmišljamo o povećanju snage ili izdržjivosti. Međutim, savladavanjem pravilnih tehnika u svakom segmentu triatlona, napredujemo velikim koracima i smanjujemo mogućnost ozljeđivanja pri velikim fizičkim naporima. Pravilnom se tehnikom smanjuje utrošak energije i naše je tijelo spremno maksimalno iskoristiti svoje potencijale.

7. Treniranje u uvjetima utrke

Nakon baznog treninga, kreću specifične pripreme za određene uvjete utrke koji su nam poznati. Na vremenske uvjete ne možemo utjecati, ali ako nam je npr. poznata konfiguracija terena na kojem se utrka odvija, možemo se za takve uvjete i pripremiti na trenizima:  voziti bicikl na brdovitom terenu ili pak trčati valovito konfiguriranim kros stazama.

8. Oporavak je jednako bitan kao i treninzi visokog volumena i intenziteta

Kvalitetan oporavak možemo i moramo promatrati kao obavezni dio treninga, jer bez adekvatnog odmora nećemo biti spremni nastaviti rad na svom napretku. Ukoliko ne vodimo računa o odmoru te nepresatno forsiramo filozofiju ”brže, više i jače”, lako bismo mogli doći do stanja pretreniranosti u kojem naše tijelo, bez obzira na volju i motivaciju, jednostavno ne može funkcionirati na visokom stupnju opterećenja.

 

9. I, kao zadnji savjet rekli bismo:

         Have fun