Trčanje po snijegu!

Kako trčati po snijegu bez ozljeda i bez smrzavanja:

1. Obucite se kvalitetno.

Nije bitno na sebe staviti 6 majica, 3 para hlača, 4 čarapa. Bitno je obući na kožu nešto usko, kako hladan zrak ne bi mogao dospjeti do kože. Mi vam preporučamo 2 para čarapa, na noge tajce(zimske), majica mora biti uz tijelo. Na majicu može ići još jedna uska majica koja je malo toplija i obavezno zbog hladnog vjetra obući neki windstopper. Bitno je zaštititi vrat. Možete to putem dolce vite ili putem marama tipa Buff. Na glavu ide obavezno kapa i rukavice na ruke. Bitno je da se ne oblači velika količina robe nego da se obuće manje ali kvalitetne robe.

2. Kuda trčati?

Pazite i čuvajte se dobro ugaženih površina kao i zaleđenih jer su one dosta skliske i opasne. Najbolje je trčati po svježe napadanom snijegu. Obavezno paziti na prijelazima sa snijega na beton kako ne bi bilo leda.

3. Koliko trčati?

Ako ste imali po planu 1h vremena trčanja slobodno to smanjite za 10-15 % jer je po snijegu puno teže trčati pa da se ne bi preforsirali.

4. Kako se pripremiti?

Priprema odnosno zagrijavanje je jako bitno prije snijega jer se trči po neravnoj podlozi a i ne znate što se krije ispod snjega. Ako vaši stabilizatori zgloba nisu aktivirani jako je lako moguće da će se dogoditi ozljeda. Vrlo je bitno pripremiti skočne zglobove kao i koljena. To možete raznim kruženjima, podizanjem na prste i poskocima.

5.  Kako trčati?

Najbolje je na mjestima koja se kližu smanjiti duljinu koraka i povećati frekvenciju (sitni koraci). Uvijek gledati di postavljate stopalo.

6. Još par sitnica:

Uzmite mobitel sa sobom kako bi se osigurali u slučaju ozljede(koje po snijegu nisu rijetke), stavite na lice nekakvu kremu kao i na usne pogotovo ako puše hladan vjetar.

 

I ne zaboravite: Uživate 🙂